Dagens KIF’er: Mathias Tulinius Arntzen


Af Ole Maass

I denne uge vil vi her på kif.dk præsentere de nye folk, som er med i staben omkring KIF Koldings ligahold. Vi lagde forleden ud med med assistenttræner Anders Eggert, og her følger en snak med KIF Koldings nye fysiske træner, norske Mathias Tulinius Arntzen.

Navn: Mathias Tulinius Arntzen

Alder: 29 år

Baggrund: Mathias er vokset op i byen Horten, som ligger 100 kilometer syd for den norske hovedstad Oslo. I 2015 flyttede han til Danmark for på Syddansk Universitet i Odense at læse en kandidatgrad i idræt og sundhed med speciale i konkurrence- og eliteidræt. Mathias Arntzen er cand. scient i idræt og sundhed.

Mathias Arntzen har i flere år været tilknyttet Kolding Talent som fysisk træner. Kolding Kommune er en Team Danmark-kommune. Dermed er han med til at guide både bowling-, tennis-, badminton-, håndbold og unge fodbold-talenter med den fysiske træning. Han er også tilknyttet KIF Fodbolds kvindelige ligahold som fysisk træner, ligesom han også er tilknyttet Badminton Danmark. I KIF Kolding er han ansat 15 timer om ugen til at stå for den fysiske træning i samarbejde med træner- og lederstaben omkring ligaholdet, men en del af timerne bruger han også på fysisk træning med klubbens U17- og U19-spillere på KIF's håndboldakademi.

Mathias bor i Kolding sammen med sin kæreste Nicoline og parrets lille hund, Mille.

Nu er du ansat som fysisk træner i KIF Kolding. Hvad er din rolle, og hvad skal du bidrage med?

-I kraft af min uddannelse kommer jeg jo primært med en videnskabelig baggrund til den fysiske træning. Jeg har en viden om fysiologi, og jeg ved hvilke fysiske krav, der stilles til eliteidrætsfolk. Og så har jeg jo læst op på og lærer hver dag nyt om den del af de fysiske krav, som er målrettet til elite-håndboldspillere. Jeg har et rigtig godt samarbejde med klubbens fysioterapeut Anders Bruun, og på nogle områder overlapper vores kompetancer hinanden. For mit vedkommende handler det om, at vi skal bringe spillerne i så god form, så de kan klare de fysiske belastninger – samtidig med, at vi også skal sikre, at spillerne ikke rammes af overbelastningsskader. Det handler om at dosere den fysiske træning rigtigt, og her kan jeg forhåbentlig bidrage med, at vi øger kvaliteten i den fysiske træning.

Du har ikke selv spillet håndbold, men hvad er din egen baggrund inden for idrættens verden?

-Jeg har selv spillet fodbold, og som mange andre nordmænd har jeg også dyrket meget skisport. Og i forbindelse med mit studie har jeg lært rigtig meget om de fysiske krav, der stilles til udøvere af store idrætsgrene som fodbold og håndbold. Nu har jeg også nogle års praktisk erfaring i at arbejde med fysisk træning i forhold til eliteidrætsudøvere. Det rent håndboldfaglige og taktiske ved jeg ikke så meget om, men min rolle er også en anden. Og siden jeg startede i KIF Kolding omkring den 1. august har jeg allerede lært en masse nye ting. Jeg er med til træningen tre-fire gange om ugen, og mit primære fokus foregår i styrketræningslokalet, hvor jeg arbejder med de enkelte spillere.

Nævn tre personligheder inden for idrættens verden, som du har ladet dig inspirere af?

-Den første jeg vil nævne er den norske ro-legende Olaf Tufte, som har vundet OL guld i både 2004 og 2008 i single-sculler. Han har også vundet mange VM-titler. Som stor dreng oplevede jeg ham helt tæt på i styrketræningslokalet, hvor han løftede vægte med 200 kilo. Det var i min hjemby Horten, og så blev man jo som en stor knægt imponeret over at være så tæt på en roer, som var et stort idol i Norge. Jeg vil også nævne langrendsløberen Bjørn Dæhlie og skiskytten Ole Einar Bjørndalen, som begge er store legender inden for deres idrætsgrene.

Du er ikke håndbold-ekspert, men hvordan bedømmer du KIF's ligahold i denne sæson – ud fra din position som fysisk træner for holdet

- Jeg kan se en gruppe af spillere, som er ekstremt dedikerede. Hvor der er en stor vilje og arbejdsmoral. Og som jeg bedømmer det et rigtig godt sammenhold i truppen. Spillerne kommer bestemt ikke sovende til resultaterne. De arbejder målrettet og fokuseret, og der er en rigtig god kultur, og det gælder hele klubben. Jeg er selv blevet taget rigtig godt imod af de andre i trænerteamet, og hvis vi gør vores arbejde rigtigt kan vi forhåbentlig i videst muligt omfang holde spillerne fri af skader samtidig med, at de er i optimal fysisk form.

Hvad går du og laver, når du ikke lige er beskæftiget med jobbet som fysisk træner i KIF?

-Mit arbejde fylder meget, fordi jeg jo har flere arbejdsgivere og også arbejder på meget forskellige tidspunkter af døgnet. Men når jeg har fri bruger jeg tid sammen med min kæreste og vores lille hund. Jeg kan godt lide at gå og løbe ture, og i Kolding er der heldigvis lidt kuperet og ikke helt fladt som i det meste af Danmark. Det minder lidt – meget lidt – om landskabet i Norge, konstaterer Mathias Arntzen med smil på læben.

#vikæmperforkolding

WordPress hjemmeside udviklet af Magio - web med mere