Arkiv

Bo Spellerberg – en verdensstjerne siger farvel til KIF


I KIF Koldings håndboldhistorie er der to tidsregninger. Tiden med Bo Spellerberg – og tiden uden Bo. Vi skal vænne os til tanken. Tanken om, at Bo Spellerberg ikke længere er den spillemæssige drivkraft på KIF Koldings hold. Det har Bo Spellerberg været i 16 sæsoner.

16 sæsoner med store triumfer og få nedture. 16 sæsoner med sublimt håndboldspil, entusiasme og engagement og med viljen til at vinde. Og undervejs også et par diskussioner med dommerne og med det postyr det har afstedkommet. Alt det har kendetegnet Bo Spellerberg, som nu i karrierens efterår snupper et udlandseventyr med et ophold i den schweiziske liga.

Det eventyr skal være Bo vel undt. Han har udvist en enestående loyalitet og klubfølelse over for først Kolding IF, KIF Kolding, KIF Kolding København og nu KIF Kolding, som klubben hedder i den nye tidsregning uden Bo.

Nogle få tal fortæller et og andet om den tidsepoke, hvor Bo Spellerberg har repræsenteret KIF.

I de 16 sæsoner fra sommeren 2002 til 2018, hvor Bo har spillet for KIF har klubben været i ni DM-finaler. De seks endte med DM-guld, tre endte med DM-sølv. Bo har været i fire pokalfinaler – alle endte med guld til KIF.

I 14 af de 16 sæsoner har Bo og KIF spillet europæisk håndbold. Ti sæsoner i Champions League. Én gang – i 2003 – var KIF i kvartfinalen i Champions League, otte gange var holdet med Bo på banen i 1/8-finalen i den fornemste klubturnering. To gange har KIF og Bo været i pokalvindernes Europa Cup og to gange i EHF Cup’en – med en kvartfinale i begge turneringer som bedste resultat.

Med Bo som drivkraft i alle årene har KIF mødt alle verdens bedste klubhold: FC Barcelona, THW Kiel, Portland San Antonio, Ciudad Real, Veszprem, Kielce, Montpellier, Flensburg-Handewitt samt mange flere. Med meriterende sejre i en række af disse store kampe til følge.

Hertil kommer alle Bo Spellerbergs bedrifter på det danske landshold, hvor han har spillet 245 landskampe. Godt nok har Bo Spellerberg ikke spillet samme dominerende rolle på landsholdet som på KIF’s hold, men de ændrer ikke på, at Bo også har bidraget ganske væsentligt til EM-guldet i både 2008 og 2012, til VM-sølvet i 2011 og 2013, VM-bronzen i 2007 samt EM-bronzen i 2002 og 2006. Og i karrierens start vandt Bo Spellerberg så i øvrigt også lige VM-guld, da han i 1999 var med på det danske ungdomslandshold, som dengang var VM-guld ved slutrunden i Qatar.

Nu runder Bo Spellerberg så karrieren af med et udlandseventyr i alpelandet Schweiz. Det er i øvrigt anden gang Bo prøver kræfter i en klub uden for landets grænser. I 2008, hvor KIF helt usædvanligt ikke kvalificerede sig til DM-slutspillet (som dengang kun var med fire hold) var Bo på et lejeophold i en måned i den spanske liga. Det var hos bundholdet TEKA Cantabria fra Santander, som lejede Bo plus den ungarske landsholdsspiller Gabor Casczar, som dengang spillede i Viborg. TEKA Cantabria endte med at vinde de tre kampe de havde de to danske og ungarske spillere på lejemål, og i den sidste og afgørende kamp, som Cantabria skulle vinde for at overleve i ligaen, blev Bo Spellerberg så i øvrigt meget passende den helt store helt, da han to sekunder før tid scorede sejrsmålet til 28-27 over Ademar Leon, som dengang havde profiler som Claus Møller Jakobsen og den senere KIF’er, Mateo Garralda i spillerstaben.

Efterfølgende gik TEKA Cantabria så i øvrigt konkurs, så selvom Bo havde reddet holdet fra nedrykning endte Cantabria med at trække sig ud af den spanske liga.

Hos KIF Kolding skal vi nu vænne os til tanken om, at Bo ikke længere spiller hos os. En helt uvirkelig tanke. Men det ændrer ikke på, at vi siger en kæmpe stor tak for indsatsen til Bo. Det er en verdensstjerne vi siger farvel og tak til – og måtte det blive til et gensyn, når eventyret i Alpelandet er forbi.

Ny karriere i Schweiz

Jeg har hele tiden forestillet mig at skulle slutte af i KIF og aldrig overvejet at spille for en anden dansk klub. Så jeg havde egentligt regnet med at slutte af i KIF. Samtidigt har der nu altid været noget af mig der har tænkt at det kunne være sjovt at prøve et par år i et land med høje bjerge… Der har dog været langt fra tanke til handling. Der har skulle noget ekstraordinært til for at forlade KIF, et sted der har givet mig så mange oplevelser og fornøjelser. Først og fremmest venter der nu en kæmpe udfordring i Otmar st. gallen. Så det bliver en kæmpe opgave og der bliver mange nye ting at forholde sig i den nye liga og holdkolleger. Forhåbentlig en opgave der ikke bliver alt for stor:-) Samtidigt står KIF også overfor en genopbygning med et lidt lavere ambitions niveau efter en svær periode. I forbindelse med vi blev til København flyttede jeg med og nu er det så retur igen. En fuldt forståelig beslutning, men også en lille træningsmæssig udfordring for mig med 230 km til træning. I en alder af snart 39 år og en dertil spændende udfordring så tippede det i denne omgang til Schweiz fordel… i hvertfald i 2 år, så er jeg klar til at komme hjem og spille CL:-), siger Bo Spellerberg.

KIF Kolding
Ambolten 2-6
6000 Kolding

#vikæmperforkolding