Arkiv

Ildsjælen Jens Boesen siger farvel til KIF med god samvittighed


Det var mere reglen end undtagelsen, at hans arbejdsdag var på 11-12 timer. Han har knoklet for at få økonomien til at hænge sammen. Han har hentet verdensklassespillere til KIF og i hans ”regeringstid” har KIF siden 1987 været i 33 finaler, hvoraf de 24 blev vundet – 14 DM-titler, otte pokalmesterskaber, to Super Cup-titler – plus flere end 200 Champions League- og Europa Cup-kampe – med blandt andet en semifinale i mesterholdenes Europa Cup i 1992 og en semifinale i Champions League i 2002 som et par af højdepunkterne.

Nu siger Jens Boesen farvel og tak til KIF. Det gør han med en afskedsreception, som klubben holder på fredag fra klokken 14 til 16 i Sydbank Arena, Kolding.

Først lige et par fakta om Boesen. Han spillede selv som aktiv i KIF i 11 sæsoner, cirka 200 førsteholdskampe, og han stoppede den aktive karriere, da han selv i målet havde bidraget ganske væsentligt til, at KIF rykkede op i landets bedste række i foråret 1984.

I 1981 blev han første gang valgt til klubbens bestyrelse. Han blev formand i 1987, ansat som direktør i 1997, og de seneste 35 år har han så uafbrudt været enten bestyrelsesmedlem, formand eller direktør i klubben. Nu i en alder af 66 år slipper han tøjlerne og lader andre komme til i første række i KIF Kolding Håndbold Elite A/S.

Når du ser tilbage på din i KIF – hvad er så det første du tænker på, hvis du skal gøre en slags status?

-Det har været en utrolig spændende tid. Jeg er gået glad på arbejde hver dag – også selvom der undervejs har været bump på vejen og perioder, hvor det var træls. Vi har undervejs haft udfordringer på mange fronter, blandt andet med økonomien. Men når vi så vandt en titel – og det gjorde vi ofte – ja, så fik jeg jo tilgivelse, og når vi ikke gjorde, så fik jeg kritik. Det har jeg lært at leve med. Nu om dage kan alle jo udbrede sig på de sociale medier om alt mellem himmel og jord – også det de ikke har forstand på. Sådan er det. Men som klub har vi vundet 24 titler i 33 finaler i de seneste 31 år. Så et eller andet har vi da gjort rigtigt. Og i øvrigt er der meget få eliteklubber i både fodbold og håndbold, som ikke undervejs har kæmpet meget for at få økonomien til at hænge sammen.

Din største glæde ved tiden i klubben?

-Det er ikke antallet af guldmedaljer eller titler, som vægter mest for mig. Det er, at jeg har været med til at give en masse mennesker nogle store oplevelser og en masse glæde. Det er det sporten kan. Håndbold på topplan er store følelser. Man må sige, at vi har været hele følelsesregistret igennem i min tid i KIF.

Din største skuffelse ved tiden i klubben?

-Det har været de omstændigheder og hele processen med, at vi som klub gik ind og købte Kolding Hallen. De intentioner, der var med det halkøb blev aldrig effektueret, og de synergieffekter vi skulle have ud af det fik vi ikke. Det er en del af baggrunden for, at vi i de senere år har været stærkt presset på økonomien. Det var skuffende, men jeg håber, at de nye folk som kommer til i KIF Håndbold Elite A/S får bedre muligheder for at drage fordel af klubbens ejerskab af hallen.

KIF Kolding København-projektet kom til at vare seks sæsoner. Var det projekt – set med dine øjne – en succes?

-Da vi etablerede det i 2012 var det både en god idé og et risikabelt eksperiment. På det tidspunkt var det godt. Vi fik skabt et hold, der kunne gøre sig gældende på europæisk topplan, og da EHF nævnte os som en klub i samme liga som Paris Saint Germain, THW Kiel og FC Barcelona vidste vi, at vi havde skabt noget, som på det tidspunkt var stort. Det vidste vi også, da vi i hjemme i Kolding slog Flensborg med 14 mål – få måneder efter, at de havde vundet Champions League. Og vi kom i de seks sæsoner i tre DM-finaler, hvoraf vi vandt de to. Derudover vandt vi en pokaltitel. Så resultatmæssigt tør jeg godt kalde det en succes. Men på det tidspunkt havde vi også en større styrke økonomisk, end vi har i dag, så derfor var det også det rette tidspunkt at lukke ned for det kapitel i klubbens historie.

Nu er klubben tilbage ved udgangspunktet som en Kolding-klub. Hvordan har du det med det?

-Det er det mest logiske at gøre. Så det har jeg det godt med. Men nu må alle de, der så var så meget imod KIF Kolding København-projektet jo så vise, at de mener det alvorligt, når de siger at de ville have klubben tilbage til Kolding. Nu må de vise deres opbakning – ikke kun i ord, men også i handling.

Hvor er KIF Kolding om ti år?

-Jeg håber og tror på, at KIF er i landets bedste håndboldrække, som vi har været uafbrudt siden 1984 – og dermed uden sammenligning er den klub, som har været med i længst tid. Jeg håber og tror, at klubbens ungdomsafdeling kan udvikle talenter til ligaholdet. Og så ved jeg, at der både skal hårdt arbejde og passion til. Og jeg håber, at den nye ledelse finder sin egen vej til at gøre tingene, så det lykkes for KIF. Det kræver opbakning fra byen og lokalområdet.

Nu har du sluppet tøjlerne. Vil du give et godt råd til Anders Oechsler og Lars Krogh Jeppesen, som nu står i spidsen for klubben?

-Jeg kan starte med at slå fast, at det kræver et godt bagland, for det er ikke et 8-16 job at styre en eliteidrætsklub. Men de skal finde deres egen måde at gøre tingene på. Lytte godt til sig selv, og så skal de kunne tåle at høre på alle dem, der er rigtig meget klogere og lige ved, hvordan tingene skal gøres. Det er nemlig også en del af vilkårene, at der på de sociale medier sidder en hel masse, som har en pokkers masse forstand på, hvordan tingene skal gøres.

Hvad skal du nu bruge tiden på, når du ikke skal arbejde 12 timer i døgnet for KIF?

-Jeg sætter mig ikke ned og laver ingenting. Jeg har tænkt mig at etablere mit eget firma med rådgivning inden for sports- og kultursponsering. Det mener jeg i al beskedenhed at have en ret stor viden om. Men jeg skal ikke arbejde syv dage om ugen. Nok kun tre-fire dage. Jeg skal også ud og se håndbold, og så spiller alle mine børnebørn også håndbold i KIF. Så dem skal jeg også følge. Min hustru Vita fortsætter med at arbejde fire år endnu, og jeg egner mig ikke til at gå hjemme og lave ingenting. Derfor er jeg klar på nye udfordringer.