Arkiv

Andreas Toudahl: Klubben har nogle ambitiøse, men realistiske mål.Cheftræner Andreas Toudahl forlængede i sidste uge sin kontrakt med KIF Kolding med yderligere tre år – frem til sommeren 2024. I den anledning har vi taget en snak med ham om mål og ambitioner, om udfordringer, om samspillet med klubbens nye direktør Christian Hjermind og om fremtidens KIF-hold. Det gjorde vi i form af fem spørgsmål til Toudahl:


Andreas Toudahl, du forlængede i sidste uge din kontrakt med KIF for de kommende tre sæsoner. Det er udtryk for, at klubben har stor tiltro til dit arbejde. På den anden side er det vel også udtryk for, at du ser et stort perspektiv i at binde dig til klubben for en længere periode. Hvad er det for muligheder du ser i KIF Kolding?

"Grundlæggende handler det meget om tillid. Klubben har tillid til mig, og jeg har tillid til klubben. Og så handler det også om, at klubben har fremlagt nogle ambitiøse, men samtidig realistiske planer. I den sammenhæng mener jeg selv, at jeg er den rette mand til at stå i spidsen for det projekt. I det sted, hvor jeg er i min trænerkarriere er KIF Kolding for mig det rette sted at være. Der er mange ting, som skal gå op i en højere enhed. Én ting er at vinde håndboldkampe. Det er det vi er her for. Men for at kunne det er der mange ting i hverdagen, som skal lykkes. Vi prøver hver dag på at optimere tingene. Jeg stiller høje krav til spillerne. Jeg stiller også høje krav til ledelsen i klubben, men jeg stiller også høje krav til mig selv. Vi arbejder ambitiøst og målrettet – både for at vinde den næste kamp, men også for på den lange bane at blive bedre. De mål vil jeg gerne være med til at opfylde for klubben."


Da coronaen ramte Danmark i marts i år blev du udnævnt til cheftræner. Samtidig stod klubben i en usikker situation, og da I i slutningen af juli startede forberedelserne til den nye sæson var der stadig stor usikkerhed om økonomien og ligaholdets muligheder. Her fem måneder senere har I vundet flere kampe end I har tabt og ligger lige nu på en slutspilsplads. Hvad er opskriften på den succes, som det har været at gå fra at være bundhold til et godt midterhold?

"Der er flere faktorer. Vi har både været dygtige og heldige i at rekruttere en række nye stærke spillere, som på en god måde supplerer den trup vi havde i forvejen. Vi har samtidig arbejdet meget med at finde det bedste frem i hver enkelt spiller i truppen. Vores basis er vores defensive fundament, seks mod seks i forsvaret, hvor modstanderne skal slide for at lave mål mod os. Og som sæsonen er skredet frem er vort angrebsspil blevet bedre, med en større sikkerhed. Det er resultatet af det daglige hårde slid til træningen, og det har spillerne formået at omsætte i rigtig mange kampe.


Klubben fik for nylig en ny bestyrelse, og Christian Hjermind er netop ansat som direktør i klubben. Hvilke muligheder og perspektiver giver det for dig som cheftræner, for den øvrige stab omkring ligaholdet og for spillerne?

"For klubben er det et scoop, fordi Christian Hjermind er en mand, som kender gamet og som samtidig har et stort netværk – både inden for håndboldens verden og i erhvervslivet. Hjermind skal jo i høj grad tage sig af den kommercielle side af sagen, men jeg skal også have et dagligt samarbejde med ham, fordi han har en stor viden om, hvad der rører sig inden for sporten. Vi skal spille bold op ad hinanden, og udfordre hinanden – og vi behøver ikke altid være enige. Han skal være med til alt fra rekruttering af nye spillere til, hvad spillerne skal have at spise. Med et glimt i øjet har jeg dog drillet ham lidt og fortalt, at han skal se at

blive opdateret. Der er jo sket meget inden for håndboldens verden siden han selv stoppede sin aktive karriere for over ti år siden…."


Udefra set virker det som om, at der er god harmoni både spillemæssigt og socialt på holdet og i ligatruppen. Mange KIF-fans ønsker sig givetvis, at vi kan beholde det nuværende hold og truppen uden for mange udskiftninger i de kommende to-tre sæsoner. Er du enig i den betragtning?

"Jeg er enig i, at en høj grad af kontinuitet er en god ting, hvis det vel at mærke giver mening. I den nuværende trup har mange af spillerne også kontrakt i næste sæson, så her vil der være en høj grad af kontinuitet. Men det er altid en balancegang at finde det rigtige mix og få optimeret truppen ud fra de økonomiske muligheder vi har som klub. Forud for denne sæson har vi været heldige og dygtige at finde en spiller som Vetle Rønningen langt nede sydpå i 2. Bundesliga i Tyskland, en Thomas Boilesen i Drammen i Norge, Agust Eli Björgvinsson i Sverige, Peter Balling, som var i en svær situation i Holstebro, Tim Winkler, som vi kendte godt i forvejen fra Ribe-Esbjerg, og så fandt vi to unge ærgerrige talenter i Kristoffer Vestergaard og Nikolaj Jørgensen. Vi kigger jo løbende på, hvordan vi kan optimere truppen, og kan vi udvikle en spiller til at blive landsholdsspiller eller en spiller til at komme til et tophold i Bundesligaen – ja, så gør vi gerne det. Så står vi ikke i vejen for den spiller."


På pressemødet, hvor Christian Hjermind blev præsenteret som direktør, og hvor du forlængede din kontrakt med KIF, gav Hjermind udtryk for, at KIF skal bevæge sig op og være klar til at spille med om medaljerne i løbet af de kommende tre-fem år. Du gav udtryk for, at du er enig i den ambition. Hvordan vil I konkret opfylde den målsætning?

"Det vil vi ved at arbejde benhårdt i hverdagen og hele tiden forsøge at optimere tingene omkring ligaholdet. Jeg har det fint med, at klubben melder ud med en ambitiøs målsætning, men samtidig er realistisk med, at vi ikke skal melde ud med, at det skal opfyldes her og nu eller i næste sæson. Jeg stiller høje krav til mig selv og til spillerne, og så arbejder vi benhårdt i det daglige på at blive en lille smule bedre hver dag."