Arkiv

Kell var en vigtig del af KIF Håndbolds første guldalder


Kell Jørgensen var i næsten tyve år holdleder for KIF Håndbolds førstehold. Og han var med hele vejen fra 3. division til klubben vandt danske mesterskaber på stribe. Nu er Kell Jørgensen død i en alder af 81 år.


Kell Jørgensen, holdleder for KIF’s bedste håndboldherrer gennem det meste af to årtier, er død i en alder af 81 år.


Han boede på Tvedvej lige over for den gamle KIF-Hal, som ikke eksisterer mere. Han brugte meget af sin fritid i hallen, hvor han blev frivillig hjælper i KIF’s håndboldafdeling.

I starten af 80’erne, da klubbens bedste herrehold spillede i 3. division blev Kell Jørgensen holdleder for førsteholdet. Det var han i næsten to årtier – frem til 1998 – og dermed var Kell Jørgensen en vigtig del af KIF’s første guldalder, som startede med klubbens første danske mesterskab i 1987. Og da Kell Jørgensen stoppede i 1998 havde han som holdleder været med til at fejre KIF’s seks første DM-titler samt to pokaltitler.


Kell Jørgensen var dermed i høj grad med i KIF Håndbolds første gyldne epoke – dengang klubben hed Kolding IF. Senere blev det til KIF Kolding og KIF Kolding København – og nu igen KIF Kolding.

Forleden dag – 2. juledag – døde Kell Jørgensen i en alder af 81 år. Det skete efter en periode med forskellige former for sygdom, fortæller hans datter Tina Nielsen.


Kell Jørgensen nåede dog at fejre juleaften hjemme hos Tina og hendes familie i Kolding, og her blev han i særdeleshed glad for og rørt over, at datteren havde lavet en stor billedcollage med billeder fra Kell Jørgensens mangeårige virke som holdleder i KIF.

-Det var tydeligt, at det var en gave han var meget glad for, fortæller Tina Nielsen.


Til hovedstaden

At Kell Jørgensen stoppede som holdleder i KIF i 1998 skyldtes, at han forinden var flyttet til København, hvor han var født og havde sine første år som barn. Det skete efter, at Kell Jørgensen i 1996 havde den store sorg at miste sin hustru, Bitten, som døde af en kræftsygdom.

Størstedelen af livet boede Kell Jørgensen i Kolding. Han var kun to år, da familien flyttede til Kolding. Han kom i skole på Aalykkeskolen. Blev uddannet som automekaniker, men i hovedparten af hans erhvervsaktive liv arbejdede han som underviser, dels på AMU-Centret i Kolding, dels på Produktionshøjskolen i Harte. Da han flyttede til København fik han job som serviceleder i Zoologisk Have.

Men det var i høj grad håndbolden og KIF, som kom til at fylde meget for Kell Jørgensen, og det var også derigennem han fik en stor vennekreds.

Per Frederiksen var træner for KIF i langt det meste af klubbens første store guldalderperiode, og ligesom Kell Jørgensen begyndte som holdleder startede Per Fredriksen også trænergerningen i KIF, da klubben lå i 3. division. Efter to oprykninger i træk rykkede KIF i foråret 1984 højest overraskende op i landets bedste række, som dengang hed 1. division.


Stor betydning

Per Frederiksen er ikke i tvivl om Kell Jørgensens betydning for klubben.

-Han var en vigtig og meget værdsat brik i det team, der startede KIF’s vej til toppen af dansk håndbold. Kell var holdets sociale samlingspunkt, og han var god til at opfange de problemstillinger på holdet, som jeg som træner skulle tage mig af. Kell var god til at ”tage temperaturen” på spillerne, fortæller Per Frederiksen.

Kell var også en rapkæftet københavner. En humørbombe, som var klar, når der skulle holdes fest. Og dengang i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne var der masser at feste for i KIF Håndbold.

-Men Kell var også manden, som havde styr på harpiksbøtten, indkøb og forplejning til stævner, og det var også ham, der hentede bussen ude i Jordrup, når vi skulle køre til udekamp – og det uanset om det var i Aalborg, København eller en Europa Cup-kamp i Polen, fortæller Per Frederiksen.


God stemning

Hans Peter Munk-Andersen, som spillede i 15 sæsoner i KIF og var en meget vigtig brik i KIF’s vej til toppen af dansk håndbold, og som også var anfører i en lang årrække husker også Kell Jørgensen, som en mand, der altid havde en munter replik og en mand, som skabte god stemning i og omkring holdet.

-Vi der spillede på holdet har haft fantastisk mange gode oplevelser sammen med Kell – blandt andet også på vore mange rejser rundt om i Europa til Europa Cup- og Champions League-kampe. I den sammenhæng har Kell bidraget med rigtig meget. Jeg husker også, at Kell blev meget stolt og rørt, da vi som hold i 1988 blev udnævnt til årets Kolding-borgere. Det var efter vores første DM-titel i 1987, og det var noget både Kell og vi andre blev meget glade for. Dengang kom vi jo ret tit op til borgmesteren, når vi have vundet en titel, konstaterer den gamle anfører, som i Kolding og omegn bedst kendes som HP.

Faktaboks:

Kell Jørgensen efterlader sig to døtre, som bor i Kolding samt tre børnebørn. Derudover efterlader han sig også en god og nær veninde i København.

Kell Jørgensen skal bisættes i Kolding, lørdag den 9. januar, klokken 13 fra Kristkirken.